Президентът: Хакерските атаки са скандални като “Костинброд”

„Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки странните хакерски атаки в деня на изборите, няма да го забравя. Сезирал съм ДАНС и очаквам обяснения. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмнение в деня на изборите. За мен това е нов „Костинброд”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг за провелия се национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път. Все пак държавният глава изтъкна, че не може да дава квалификации, без да разполага с окончателни доказателства и затова ще изчака резултатите от разследването.

„Референдумът е голям успех въпреки всичко. Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, изтъкна още Плевнелие, като подчерта, че очаква отговорно отношение от парламента, защото става дума за гласовете на над 2,5 млн. български граждани, от които повече от 1,8 млн. са казали „Да” на дистанционното гласуване по интернет.

Плевнелиев отправи укор към многото политически партии, които са били против референдума. „Учудвам се, че всички които атакуваха референдума, нямат проблем да използват смарт телефоните си, но странно защо не искат да дадат шанс на технологията от 21 век, която да стигне до всички български граждани. Българското гражданско общество е част от този европейски дебат”, каза още президентът. По думите му, не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава.

“Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата”, заяви Плевнелиев. След което благодари на всички, които са взели участие в референдума, а не са се подвели по открития бойкот на някои политически партии и така са показали, че българското общество не просто го има, но и е изпреварило демократичното си развитие.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.