Президентът: Горчивите спомени от войните ни помагат да градим нова Европа

„Наш общ дълг е споменът за жестокостите на войната да бъде съхранен през поколенията в името на един по-добър свят, изграден на основата на единството и разбирателството“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства днес на церемония в памет на загиналите в Първата световна война. Негово Кралско Височество принц Едуард, Херцог на Кент, който е на посещение в България по покана на държавния глава, също участва във възпоменателното събитие. На церемонията в Британските военни гробища в Софийския централен гробищен парк взеха участие и представители на дипломатическите мисии, акредитирани у нас.

Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война, виждаме дългия път, който човечеството извървя през последните 100 години, подчерта в изказването си държавният глава. Според президента, горчивите спомени от две последователни световни войни задължават всички нас да градим една нова Европа, основана на човешката свобода, солидарността и просперитета за следващите поколения. „Тишината и смирението на това свято място ни напомнят, че в скръбта и пред смъртта всички сме равни. Нека повярваме в помирението на нациите и в непреходното желание на човечеството за справедливост и мирно развитие“, заяви Росен Плевнелиев.

„Отдавайки заедно почит към всички загинали, ние отправяме поглед към нашето общо бъдеще. Бъдеще, за чието съграждане нашите воини заплатиха най-високата цена“, заяви по време на церемонията принц Едуард. Херцогът на Кент подчерта, че независимо, че почиват далеч от дома, тленните останки на британските воини са в британско гробище и болката за тяхната загуба в Обединеното кралство се споделя от хората в цял свят и върху това се гради помирението.

Снимка: Пресцентър на президентската институция

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.