Президентът: Днес имах консултации, а не правих Обществен съвет

 

„Участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет.  Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него. Това е казал президентът Росен Плевнелиев на днешните консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Президентът е изтъкнал, че е настоявал консултациите по структурирането на Обществения съвет да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират добре своето представителство. По думите на Росен Плевнелиев, след днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като „служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно”.

Служебното правителство може да бъде много полезно за тези, които искат да разберат неговия смисъл и искат да седнат заедно на масата, коментира президентът Росен Плевнелиев в заключението си на приключилите консултации на „Дондуков” 2 за Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет. Държавният глава е на мнение, че секторните обществени съвети, които се предвижда да бъдат създадени към министерствата, ще дадат възможност за експертност и за много конструктивен подход, след като бъде сформирано служебното правителство.

Президентът констатира общото мнение на участниците в консултациите, че бъдещото служебно правителство няма да бъде „правителство в сянка”. „Това правителство няма да бъде и някаква форма на заместител на парламента, напротив”, категоричен беше президентът. Той допълни обаче, че исканията и решенията, които гарантират тяхното изпълнение, трябва да бъдат ясно разграничени на краткосрочни, дългосрочни, изпълними и неизпълними. „Само с декларации това няма да се случи, но когато седнем всички на една маса с решения, нещата ще се случат. Служебното правителство, както и президентството, ще отворят вратите си за диалог и очакваме отговорно отношение”, каза още държавният глава.

Участие в консултациите взеха представители на протестиращите граждани, на широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации.

Видеозапис на консултациите за бъдещия Обществен съвет към служебното правителство може да бъде изтеглен от следния адрес: http://streaming.president.bg/mama/konsultacii_za_obshtestven_savet_kam_presidenta.f4v.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.