Президентът: Давам кредит на доверие на Светлозар Лазаров

В рамките на кредит на доверие, смятам да подкрепя идеята и кандидатурата на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР и ще разпиша указа за неговото назначаване. Това съобщи днес президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава

изрази подкрепата си за това, че и парламентът, и правителството носят със себе си своята ясна политическа отговорност и своите ясни решения и посочи, че е готов да даде кредит на доверие и на правителството. По думите му – този кредит на доверие доказва позицията на президента, че „за да може някой да носи отговорност за своите действия, той трябва да бъде подкрепен”.

Във връзка с предприетите и вече гласувани на първо четене структурни промени в МВР, касаещи мястото на ГДБОП и нейното преместване в ДАНС, президентът Плевнелиев коментира:”Необходимо е да се обосноват много добре ролята и мястото на ГДБОП, за да е ясно – къде точно трябва да бъде позиционирана тази структура”. Според държавния глава трябва да се намери разликата между ДАНС като контраразузнавалтелна служба, и ДАНС, като чисто полицейските й функции. „Очаквам, и ще се радвам, на допълнителни дебати по темата ГДБОП – къде е правилното място. Подкрепям реформите, скоростта, с която те се извършват, ясната отговорност дори и политическа, но искам да бъдат и добре обяснени”, посочи президентът Росен Плевнелиев. По думите му, въпросът е дали тази реформа, която се подготвя, за закона за СРС-та, както и в МВР, ни посочва пътят напред – към по-голяма ефективност, към по-малко скандали и към работещи институции в интерес на хората.

„България има парламент и правителство, те вземат своите решения и носят своята отговорност. Аз вярвам, че на тях трябва да им се даде шанс”, каза Плевнелиев -.

"Вярвам, че темата за СРС-та веднъж завинаги трябва да се реши, и се радвам, че тя е на дневен ред в парламента, защото много скандали видяхме през последните 20 години”, допълни държавният глава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.