Президентът: България е част от решението на проблемите в Европа

България има активни и силни позиции по въпросите на европейския дневен ред и е част от решението на проблемите в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с докладчика по пост-мониторинговия диалог на ПАСЕ с България Франьо Матушич. Представителят на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е на посещение у нас до 5 юни и ще проведе поредица от разговори с българските власти.

Произвеждането на референдум за изборните права на гражданите ще допринесе за по-доброто качество на демокрацията в България, коментира по време на срещата Франьо Матушич. Държавният глава запозна госта с част от мотивите си да инициира всенародно допитване за изборните права на гражданите, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Референдумът е работещ инструмент на демокрацията, а съчетаването на пряката демокрация с представителната ще допринесе за нова доза доверие на гражданите в институциите, подчерта президентът по време на разговора. „Ако искаме да подобрим демокрацията, трябва да дадем възможност гласът на хората да бъде чут“, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев и Франьо Матушич обмениха мнения по ключови реформи, които са на дневен ред пред страната ни през 2015 година. Особен акцент беше поставен върху съдебната реформа и свързаните с нея промени в Конституцията.

От своя страна Франьо Матушич увери, че Съветът на Европа ще продължи да подкрепя България във всяко усилие за подобряване на качеството на демокрацията, което е от ключово значение за целия регион. Проблемите трябва да бъдат посочвани открито и честно, за да бъдат разрешавани, единодушни бяха още Росен Плевнелиев и Франьо Матушич.

(Източник и снимка: www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.