Президентът: Българите все така плащат най-скъпия газ в Европа

Трябва да си даваме сметка, че продължаваме да плащаме най-високата цена на газа в Европа, защото не сме свързани. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след приключването на Европейския съвет. На
срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС бяха разгледани въпросите за възобновяемата енергия, емисиите парникови газове, разпространението на вируса ебола.
Всички постигнахме консенсус, може би никой не получи 100 процента от това, което поиска, може би всеки отстъпи, за да докажем още веднъж, че начинът, по който работи ЕС, е уникален, коментира държавният глава по повод определените цели в областта на климата и енергетиката до 2030 година, съобщиха от пресцентъра на президенството. Според Плевнелиев, България трябва да
бъде доволна от постигнатото на този Европейски съвет.

“Гордея се, че на този Европейски съвет Европа вдигна ясно очакването на целия свят, че е водеща по темата на климатичните промени и устойчивото развитие. Европа е лидерът, ние задаваме посоката. Очакваме САЩ и Китай да се включат, имаме сигнали, че те ще поемат това, което зададохме като посока. За България тези цели са изпълними, но отговарят и на нашия стратегически
национален интерес”, допълни президентът Плевнелиев. По думите му, зададените цели със сигурност ще доведе до конкурентни цени, т.е. до по-ниски цени.

Българският президент определи като много полезни дебатите в Брюксел от гледна точка на възможностите, поискани от Вишеградската четворка, България и Румъния за повече гъвкавост на управлението на еврофондовете за настоящия програмен период с оглед на тяхното по-ефективно изпълнение.

Лидерите на страните от Европейския съюз се договориха въглеродните емисии да бъдат намалени с поне 40 на сто до 2030-а година. Решението е част от компромис за енергетиката и климата, който беше постигнат късно тази нощ, след като западните страни-членки настояваха Евросъюзът да си постави по-амбициозни цели, а повечето от централно- и източноевропейските се съпротивляваха с аргумент, че това ще изложи на риск икономиките им.

Те предвиждат още до 2030-а година делът на възобновяемите енергийни източници да достигне поне 27 на сто от енергийния микс, също най-малко с толкова проценти ще трябва да се повиши и енергийната ефективност.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Така е и това го дължим на твоите гнусни изказвания срещу Русия!

Leave a Reply

Your email address will not be published.