Президентът: Бъдещето и свободата не идват от тръби за газ и петрол

Ако политиците в България отделяха за енергийна ефективност и иновации толкова време и пари, колкото за проектите от т.нар. „голям шлем“, днес България щеше да е друга държава – много по-напреднала и модерна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците и гостите на Десетия национален иновационен форум, който се провежда в столицата под надслов „Иновационен дневен ред за устойчив растеж и конкурентоспособност“.

„На прав път сме, но бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Дори петролните държави по света днес са убедени, че нисковъглеродната икономика е факт. Не можем да спрем бъдещето. Можем само да му помогнем да се случи по-бързо. Свободата е в енергийната ефективност, а бъдещето е в иновациите“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че само през последните няколко години 30 000 нови работни места в България са разкрити в сектора на информационните и комуникационните технологии, а най-голямата сделка в бранша за Централна и Източна Европа беше реализирана от българска ИТ-компания. Страната ни разполага с всички предпоставки да се превърне в регионален иновационен център, като може да разчита на благоприятна среда и на висококвалифицирани и талантливи млади специалисти, подчерта президентът пред участниците във форума.

Росен Плевнелиев обяви, че е възможно към края на 2015 г. България да загуби средства от оперативните програми за плановия период 2007-2013 г. и предложи част от тях да бъдат пренасочени към инструменти за финансов инженеринг. „Това е допустим механизъм и той може да ни помогне не само да намалим загубите, но и да насочим тези пари към смислени инструменти, какъвто е фондът ДЖЕРЕМИ в подкрепа на малки и средни предприятия, в енергийна ефективност и иновации“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс за „Иновативно предприятие на годината”. Победителите бяха отличени в девет категории, след които „Иновативно новостартирало предприятие“, „Иновативни дигитални игри“, „Социална иновация“, „Зелена иновация“, „Иновативни решения за устойчива енергия“.

Снимка: www.president.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.