През уикенда във ФРГ пристигнаха още 15 000 бежанци

Над 15 000 мигранти, предимно бежанци от Сирия, пристигнаха с влакове в Мюнхен от Австрия в събота и неделя, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и др. електронни медии. Железопътните оператори в Австрия и Германия увеличиха капацитета на влаковете, за да поемат потока мигранти от австрийския град Никелсдорф, на границата с Унгария. От гарите в Мюнхен и Франкфурт новопристигналите са отвеждани в бежански центрове.

Местни медии цитират лидера на ХСС Хорст Зеехофер, според когото бежанският наплив може да подкопае обществената подкрепа за либералната политика на правителството за даване на убежище. По думите на Зеехофер, няма общество, което да може да се справи само с такъв наплив от бежанци и ФРГ не прави изключение – не може сама да приеме почти всички бежанци, след като Европейският съюз има 28 страни членки.

Въпреки критиките, отправено от Зеехофер, след продължили до среднощ преговори в управляващата коалиция ХДС/ХСС бе обявено, че правителството на Ангела Меркел отпуска нови 6 милиарда евро за бежанците. От тази сума 3 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за 2016 година и още 3 милиарда ще бъдат предоставени на провинциите и местните власти.

През август в Германия са влезли около 100 000 бежанци, съобщи Нова ТВ. Като цяло, до края на годината правителството има готовност да приеме и настани около 800 000 имигранти. Канцлерът Ангела Меркел обяви и серия от мерки за облекчаване на кризата. Предвижда се ускоряване на процедурата за даване на убежище и улесняване на строежа на приюти за бежанците.

Френският президент Франсоа Оланд подкрепи действията на германския канцлер Ангела Меркел. Двамата изпратиха общо писмо до европейските лидери с настояване да бъде създаден механизъм за преразпределяне на бежанци във всички страни от ЕС.

За разлика от Оланд евродепутатката и лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен обвини Германия, че се опитва да да си осигури “роби”. По думите на Марин льо Пен “Германия вероятно мисли, че населението й измира и сигурно се опитва да понижи заплатите и да продължи да набира роби чрез масова имиграция”.

В унгарската столица Будапеща 1000 новопристигнали мигранти чакат разрешение да отпътуват към Австрия, други няколкостотин са се отправили пеша към границата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.