През май Прага ще е домакин на ХII световна среща на българските медии

Дванадесетата световна среща на българските медии ще се състои от 17 до 21 май в чешката столица Прага. Темата тази година е “Медиите и гражданските каузи”, обяви на пресконференция генералният директор на БТА Максим Минчев. Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират поредното издание на форума, събиращ ежегодно журналисти от България и света.

След три есенни издания събитието се връща отново в традиционното си време – през пролетта, в навечерието на 24 май, отбеляза Минчев. За избора на място тази година, той посочи, че традиционно Чехия е една от близките на България страни, там имаме официално признато българско малцинство, силни медии и културен институт.

Специален гост на форума ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, която с колегата си от Прага – Адриана Кърначова, ще открият световната среща.

Дневният ред на срещата ще включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение. Предвиден е специален тематичен панел за обсъждане на тенденциите в развитието на регионите у нас. Акцент в програмата на форума ще бъдат българо-чешките отношения и сътрудничеството между двете държави. По традиция участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите, както и актуалните професионални теми за качеството и достоверността на новините.

В събитието традиционно участват над 150 български журналисти от страната и света.национални медии. Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.