През декември – между минус 15 и 13 градуса

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите – между 8 и 13 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според него през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от минус 5 до минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 60 и 120 литра на квадратен метър.

В началото на декември температурите слабо ще се повишат, прогнозира Стоев.

Облачността ще се увеличи и на места ще превали – в Северна България и по високите полета предимно сняг, а в Южна България и по Черноморието – предимно дъжд.
Към 3-4 декември от север ще проникне студен въздух и температурите отново ще се понижат. През следващите дни до края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена.

Облачността ще е значителна, температурите слабо ще се повишат, ще има валежи – в по-голямата част на страната от сняг, по Черноморието и в Горнотракийската низина – от дъжд, който ще преминава в сняг.

В началото на второто десетдневие от север ще проникне студен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Времето ще бъде облачно, с валежи от сняг.
През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат, вероятността за валежи е много малка.

През третото десетдневие температурите ще се задържат по-ниски от обичайните.

Повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, има около 21 и 25 декември, както и в края на месеца.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя декември като първия зимен месец. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг.

Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна – 4-5.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни през декември е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите дни, в равнинните райони – от 7 до 12.

Според астрономическа справка в началото на декември слънцето в София изгрява в 07 часа и 37 минути, а залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 07 часа и 57 минути, а залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 06 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 3 декември – новолуние, на 9 декември – първа четвърт, на 17 декември – пълнолуние, а на 25 декември – последна четвърт.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 19 часа и 11 минути, съобщава Красимир Стоев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.