През 2014 г. шефовете на БНБ са взели общо 997 000 лева

“До момента е ясно, че в БНБ за първото полугодие на 2014 г. са изразходвани за заплати и бонуси 557 хил. лв., а за второто полугодие тази сума е намаляла до 440 000 лв. “След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло”. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на Нова ТВ. Той допълни, че от БНБ все още отказват да съобщят каква е била заплатата на Иван Искров като председател на БНБ.

“На 16 септември 2015 г. питахме БНБ какви са заплатите. Те ни отговориха, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало такова съгласие. А разликата между старото и ново ръководство са двама души – Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация”, обясни Мартин Димитров, който е един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията колко е заплатата на управителя на БНБ.

“След като заведохме дело за достъп до информация във Върховния административен съд (ВАС), получихме писмо от БНБ. По думите му, от писмото става ясно, че в момента управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет – 3500 лв.

За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров”, каза Мартин Димитров. Според него е абсурдно служители в институция, та била тя и БНБ, да имат право сами да определят заплатите си. Депутатът от РБ обясни, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти на председателят на НС, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.

Попитан коя институция има право на контрол върху раздаваните в БНБ бонуси, Мартин Димитров отговори, че това е Сметната палата. От КЗК отказвали да отговорят колко и за кого са бонусите, защото това били лични данни. “Само че, ако ни ги дадат по категории, това престава да бъдат лични данни”, поясни Мартин Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.