През 2014 г. 153 граждани са обезщетени за бавно правосъдие с 413 000 лева

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

И през 2014 г. продължава негативната тенденция прокуратурата и съдът да мотаят неоправдано дела години наред. Най-фрапантно е бавенето на две дела – наказателно и гражданско, в продължение на 21 години, установи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който вчера публикува доклада си, пише в днешния си брой вестник „Сега“.

През 2014 г. са били подадени 581 заявления за бавно правосъдие. От тях 365 са приети за основателни – 251 са по граждански дела, а 114 – по наказателни. По 153 от тях на потърпевшите граждани е предложено споразумение. Изплатени са 413 300 лв. обезщетения.

Съдилищата не решават делата с необходимата бързина, бездейства се през дълги интервали от време, прокуратурата не изпълнява дадените от съда указания, гласят заключенията на инспекторите.

Най-голямо е бавенето в София, но там са и най-натоварени. Цели 21 години например е разследвано блудство и изнасилване на непълнолетна.

Софийската районна прокуратура го е спряла за 16 години заради отсъствието на свидетел, който през това време ту влизал, ту излизал от страната, тоест можел е да бъде установен всеки път, когато е минавал границата. Дело за делба е пътувало по инстанциите 21 години и 7 месеца. Друг наказателен процес – за грабеж, е продължил 15 г. и 9 месеца, тъй като следовател от Пловдив бездействал 6 години и 2 месеца по него. Когато делото стигнало до съд, 41 пъти било отложено.

Основните пропуски в дейността на съда, прокуратурата и следствието се дължат на лоша подготовка по конкретните дела, което означава, че се правораздава, без да се четат материалите.

Инспекторатът е получил 1854 оплаквания за различни нарушения от съдебните органи. Без разглеждане са оставени 426 от тях. Отправени са 212 препоръки до административни ръководители.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.