През 2014-а година са изоставени почти 2000 новородени

“Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година”. Това съобщи в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ заместник-министъра на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Според него проблеми в образованието, бедност, нежелана бременност са част от причините толкова много майки да се изоставят децата си за отглеждане в социални заведения.

Изоставено от майка си бе и първото бебе на Бургас за 2015 година. Часове след раждането майката напуснала болницата, без да каже на лекарите, дали изоставя момиченцето завинаги или за няколко дни. Бебето е третото дете в семейството от ромски произход.

Случаят с изоставеното първо бебе на Бургас за 2015 година не е прецедент. Според лекарите много често майки от малцинствените групи, които имат повече от две деца, ги изоставят в болницата, докато не дойде време да бъдат изписани официално. Ако на 5 януари, първия работен ден от новата година, майката Катя не се появи, за да си вземе бебето, ръководството на болницата е длъжно да информира Агенцията за закрила на детето. Тогава социалните работници ще трябва да се погрижат за бъдещето на детето.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.