Преводач: Наблюдателите на ОССЕ не видяха изборните нарушения

Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не видяха истинските нарушения на парламентарните избори у нас, а оценките им за провеждането на вота не отговарят на реалността. Това коментира пред bTv Анна Стоева, сътрудник и преводач на членове от мисията, прекарала изборния ден в компанията на наблюдателите. По думите на Стоева, наблюдателите прекарват средно по 30 минути във всяка от десетте секции, които трябва да обиколят – минават като на парад, предлагат им кафе, а за толкова кратко време няма как да забележат действителните нередности.

Преводачката подчерта, че наблюдателите обикновено са току-що завършили образованието си младежи или хора в залеза на своята кариера, защото работата за ОССЕ изисква мобилност. Според Анна Стоева, тези наблюдатели, които отиват на мисия за пръв път, искат да свършат работата, но за другите – със 7-8 наблюдения в страни като Виетнам и Сиера Леоне –  България е скучна.

Основният проблем на изборите в България, според доклада на ОССЕ, било притеснението от купуване на гласове, което навредило на атмосферата, в която се провел вотът. "За мен самият метод не може да даде никакви реални резултати, на които докладът да се осланя," твърди Анна Стоева, която превежда на наблюдатели не за първи път и не може да скрие разочарованието си от несигурните им практики. Тя си спомни, че наблюдателите, с които обикаляла, коментирали, че докладът на организацията всъщност вече е готов, а те обсъждали в колата между секциите с какви епитети да определят изборите. Накрая се спрели на "хармонични, аполитични и професионални".

"Докладът все пак е важен, защото се използва от политици, които са спечелили изборите – твърдят, че са минали легитимно. Малките местни организации са затиснати от този доклад, който накрая има много по-голяма тежест, отколкото техните констатации за изборни нарушения," обясни Анна Стоева, цитирана от БГНЕС.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  изпрати 22 дългосрочни и 220 краткосрочни международни наблюдатели за  предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Преди това представители на ОССЕ се срещнаха с президента Росен Плевнелиев и с министър-председателя Марин Райков, както и с представители на властите, изборната администрация, партиите, медиите и гражданското общество.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.