Преподавател от СУ: Контролираният вот варира до 200-250 000 гласа

“Контролираният вот варира до 200-250 хиляди, което за евроизборите е доста висок процент, тъй като се очаква ниска избирателна активност – тоест около 10% от вота би бил контролиран”. Това коментира в “Събуди се” по Нова телевизия Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет. Според него
институциите не се борят с тези практики, защото са част от самите институции. По думите на преподавателя, организаторите на контролирания вот са покровителствани от много по-големи мрежи.

В подкрепа на казаното от Стойчев разледващият журналист от Нова телевизия Марин Николов допълни, че след последните избори има само две присъди за търговия с гласове.

“В МВР през годините се е натрупала някакво количество оперативна информация и броят на регистрираните хора, участвали в подобни схеми, са около 600 души. Това е огромно число на фона на две присъди. Не се случва нищо, защото това е станало част от системата и ако някой я пипне, партиите ще кажат, че това е политическа репресия”, заяви от своя страна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.