Премиерът: ВСС да вземе мерки за наистина случайно разпределение на делата

От пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че след разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд, премиерът и министърът заявяват следното:

Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място – обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Изпълнителната власт и Народното събрание заявиха недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред. Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС.

За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, завършва общата позиция на премиера и на министъра на правосъдието.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Колко е прозрачно всичко. Ще се прави съдебна реформа. Това е голямо събитие. Всеки го мисли за нещо много красиво, едва ли не Робин Худ срещу лошите. Бойко обаче мисли същото като неговият аркадаш. а неговият аркадаш успя изцяло да подчини съдебната система в Турция. Затова сега това изявление не е насочено безцелно – то е насочено срещу конкретни съдии, чиято позиция по отношение на истинските идеи на реформа не съвпадат с тези на герб. Само си представене напълно произволно разпределение на делата? Ами нали всеки съдия има специализация, как ще дадеш на такъв, специализиран в интелектуална собственост граждански дела? Да защитим съдебната система от ислямизацията – само това ми идва наум от тази статия.
    Предстоят ни драстични случаи на сплашване и шантаж, познати от предишното управление на герб за да сплашат и подчинят съдебната система. Само че сега е с маската на Кунева и препоръките на ЕС, но без Цецо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.