Премиерът уволни шефа на БАБХ Пламен Моллов

Премиерът Бойко Борисов е уволнил в петък председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов по предложение на земеделския министър Десислава Танева. Новината бе потвърдена от Министерството на земеделието и храните. За ръководител на БАБХ, отново по предложение на министъра, е назначен д-р Дамян Илиев.

Днес министър Десислава Танева обяви мотива за вчерашното уволнение на директора на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов: “Създалата се нетърпимост в сектора” след скандала “такса спокойствие”. Тя благодаря на всички потърпевши от различни нерегламентирани практики, които са назовали конкретни имена. “А това е рядко повярвайте”, коментира министърът.

Уволнението на проф. Пламен Моллов идва след избухналия в началото на седмицата скандал с обвинения, че служители на БАБХ са рекетирали собственици на фирми. На пресконференция Аладин Харфан , собственик на верига от заведения за дюнери, обяви, че от Агенцията са му искали 10 000 лева, а след това и 10 000 евро, за да не затворят цеха му в Съединение, а след отказа му да плати са последвали нови проверки на БАБХ и затваряне на цеха.

Проф. Моллов категорично отрече тези твърдения, но Аладин Харфан обявиха, че имат и запис на срещата, на която им е поискана “такса спокойствие”. Представители на други фирми от бранша подкрепиха твърденията на Аладин Харфан, заявявайки, че също са били рекетирани с “такса спокойствие”. От Асоциацията на млекопроизводителите подкрепиха твърденията на Аладин Харфан за рекет от страна на БАБХ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.