Премиерът свиква Съвета по сигурността заради ситуацията в Украйна

Министър-председателят Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет днес, 4 март, от 17.00 часа, съобщиха от пресцентъра на правителството. Темата е ситуацията в Украйна. Целта на заседанието е изработването на единна позиция на България предвид насрочения в четвъртък извънреден Европейски съвет, на който държавните и правителствени ръководители ще обсъдят случващото се в Украйна, пише в съобщението.

Председател на Съвета по сигурността е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а членове на Съвета са Кристиян Вигенин – министър на външните работи, Ангел Найденов – министър на отбраната, Светлозар Лазаров -главен комисар на министерство на вътрешните работи, Тодор Чуров – зам.министър на външните работи, Неджми Али – зам.министър на отбраната, Йордан Грамов – зам. министър на вътрешните работи, Драгомир Димитров -директор на Националната разузнавателна служба, Владимир Писанчев – председател на ДАНС, Веселен Иванов – директор на служба “Военна информация” на Министерство на отбраната, Екатерина Захариева – началник на кабинета на президента на Република България, ген. Симеон Симеонов – началник на отбраната.

Ето и основните функции на Съвета по сигурността:

– обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете пред националната сигурност;

– дава професионална оценка и прогноза за динамиката на опасностите за националната сигурност;

– планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност;

– предлага решения в условия на криза;

– координира плановете на специалните органи за добиване на информация;

– дава становища по разпределението на ресурсите;

– разработва и предлага на Министерския съвет годишен доклад за националната сигурност.

Министрите и ръководителите на ведомства съобразно своята компетентност представят в Съвета по сигурността в определени от него срокове стратегии и програми за най-ефективно използване на политическите, военните и икономическите ресурси на страната. Представените стратегии и програми по ал. 1 се обсъждат от основния състав на Съвета по сигурността, който въз основа на тях подготвя проект за разпределение на ресурсите на страната за повишаване степента на защита на националните интереси. Проектът се внася за разглеждане на заседание на МС от председателя на съвета.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.