Премиерът Орешарски потвърди, че няма да подава оставка

Ще си подам оставката тогава, когато не мога да се справя с някои от моите задължения, и ще ви уведомя за това. Това беше дипломатичният отговор на министър-председателя Пламен Орешарски, който бе попитан от парламентарните репортери дали няма да се вслуша в исканията на протестиращите, които и днес са „на кафе” около сградата на Народното събрание.

Преди началото на петъчния парламентарен контрол премиерът Пламен Орешарски представи пред депутатите финансово-икономически анализ, с който аргументира намерението за актуализиране на бюджета за 2013 година. Министър-председателят изтъкна, че от 2009 г. до февруари 2011 г. публичните финанси на България са се влошили с близо 8 млрд. лв., а фискалните резерви са намалели с близо 4 млрд. лв., като в края на февруари са спаднали до ниво 3,9 млрд. лв. За същия период правителственият дълг се е увеличил с други 4 млрд. лв.

Към момента кабинетът е поел ангажимент, съгласно сключени договори за финансиране в размер на над 1 млрд. лв. със срок до края на годината, като половината от тези средства не са планирани в бюджета за 2013 г., посочи Пламен Орешарски. Премиерът допълни, че поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо за 1, 624 млрд. лв., като в тази сума не са включени задълженията на болниците, които са около 350 млн. лв.

Това са общо близо 3 млрд. лв. задължения, които правителството трябва да покрива през настоящата и следващите години, аргументира Пламен Орешарски намерението си да поиска актуализация на държавния бюджет за 2013 година.

Почти по същото време вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясняваше в МВР, че в бюджета на ведомството му има „дупка” от около 100 млн. лева, а тепърва трябва да намери и ще намери пари за изплащане на извънредния труд на полицаите, наложил се покрай охраната на обществения ред по време на продължаващите 21 ден граждански протести.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.