Премиерът на Украйна Яценюк е в Одеса, вини спецчастите за трагедията

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк е в Одеса, където вчера загинаха 46 и бяха ранени стотици жители при пожар в тукашния Профсъюзния дом. Премиерът ще се срещне с лидери на политически и граждански движения в града, където е обявен траур.

“Лично аз обвинявам службите за сигурност и правоохранителните органи за това, ме не са направили нищо за разгонването на протестиращите”, е заявил Яценюк в интервю за BBC, предаде РИА „Новости”. Премиерът е казал още, че е необходимо пълно и независимо разследване на обстоятелствата за случилото се.

Твърди се, че по време на сблъсъците между радикално настроени привърженици на „Десен сектор” и сепаратисти на милиционерите от Одеса е било заповядано да се оттегли от мястото на стълкновенията.

Днес Яценюк съобщи, че началникът на милицията в Одеска област е уволнен. По думите на премиера „прокуратурата ще разследва действията на всеки милицонер, започвайки с началника и неговия заместник и завършвайки с редовите служители”.

„Новости” припомня, че по-рано губернаторът на Одеска област Владимир Немировски на страницата си във Facebook също обвини милиционерите в неизпълнения на задълженията си по време на размирици.
“Днешните жертви в Одеса можеха да се избегнат… ако милицията изпълняваше изискванията на ръководството на областта, а не се занимаваше с дипломация, сега всичко щеше да е различно. Но те, както винаги по-рано, мислеха не за страната, а да собствения си комфорт”, е написал Немировски.

Киев се опитва да прехвърли отговорността за случилото се на бившите чиновници от времето на Янукович Александър Клименко и Сергей Арбузов, които категорично отхвърлиха подобни обвинения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.