Премиерът Близнашки прогнозира кабинет до 7-10 дни

На влизане в сградата на Народното събрание служебният премиер Георги Близнашки демонстрира оптимизъм за експресно съставяне на правителство и още повече увереност в скорошната актуализация на бюджета.

Вярвам, че до седмица, най-много до 10 дни ще има ново правителство, заяви Георги Близнашки, причакан от репортерите в южния кулоар на Народното събрание.

В отговор на въпрос за съдбата на бюджета, служебният премиер изтъкна, че за актуализация на бюджета съгласие има.

Този въпрос сме го поставяли в Съвета за тристранно сътрудничество, именно там се постигна принципно съгласие, че тя е необходима, нещо повече – тя е неизбежна, коментира Близнашки. (Казаното от премиера е встранси от истината, така да се каже. Социалните партньори, в това числи и работодателите, категорично се противопоставиха срещу това служебното правителство да предлага проект за актуализация на бюджета!)

Друг е въпросът дали проектът, който ние ще предложим, ще се възприеме от Народното събрание. Парламентът е суверенна институция, която говори и действа от името на целия народ, застрахова се Близнашки.

Ще продължаваме известно време да изпълняваме нашите функции, но ще минимизираме нашите активности. Време е политическите партии да посочат кой ще управлява страната, каза още служебният министър-председател, при чието управление до миналия петък уволненията по високите и средни етажи та изпълнителната власт вече бяха над 400.

Премиерът не поиска да се ангажира с мнение дали управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка заради кризата с КТБ и препоръча “инициативата да е на политическите партии”, които вече изпратиха своите представители в парламента…

Близнашки не се съгласи, че служебното правителство е увеличило цената на тока, тъй като ДКЕВР е независим регулатор. Останалите действия на служебното правителство в сферата на енергетиката бяха обобщени като необходими и изпреварващи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.