Премиерът Близнашки назначи 15 зам.-министри

Служебният премиер проф. Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на първите зам.-министри, съобщиха от правителствената информационна служба. Оттам разпространиха и кратки биографични справки за 15-те новоназначени заместник-министри.

Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова попълват екипа на Министерството на регионалното развитие.

Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора – работил е в “Софийска вода” АД и “ВиК-Добрич”. В момента е старши съветник “Води и околна среда” в New Europe Corporate Advisory.

Ангел Петров бе зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС – Варна.

Йорданка Чобанова в момента е съветник на държавния глава Росен Плевнелиев и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция.

Зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов
е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.

Магистър-фармацевт Лидия Нейчева е управител на МБАЛ “Токуда Болница София” АД. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше зам.-министър на здравеопазването с ресор “Лекарства и медицински изделия” и “Обществени поръчки.

Почти цялата трудова биография на новия заместник-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. – и като директор на АДФИ. Магистър е по “Финанси и контрол” от УНСС.

В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев.

Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология от ЛИИ.

Андрей Янкулов е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски” и до момента е прокурор в Софийска градска прокуратура. Бившият директор на ОДМВР – Смолян Кирил Хаджихристев сега е експерт към дирекция “Сигурност” на “Банка ДСК”. Той е завършил ВНВУ “В. Левски” във Велико Търново.

Доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместници на министъра на отбраната.

Доц. Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра “Счетоводство и контрол” във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ “Тодор Каблешков”.

До назначаването си за заместник-министър Павел Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на президента. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция “Политика за сигурност и отбрана” в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ “Св. Климент Охридски” и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.

Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция “Права на човека” – МВнР.

За зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ – София, където е защитил и докторантура, международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”.

Министерство на земеделието и храните

Зам.-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра “Лесовъдство” в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова.

Бракалова е завършила международни отношения в СУ “Св. Климент Охридски”. Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Като заместник-министър в министерството на труда и социалната политика влиза зам.-министърът на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.