Премиера на книгата Операция “Актиния”

Четирима военни министри от Източния блок в зората на перестройката – 1984-1985 година, умират от една и съща диагноза – остра сърдечна недостатъчност. Това са факти от най-близката ни история, за които малцина анализатори споменават. Сложните игри на двете най-мощни разузнавателни централи – КГБ и ЦРУ, са в основата един от най-вълнуващите разкази в книгата „Операция Актиния” на Мариана Кирова. Действието се разгръща на фона на любовна история между млада фоторепортерка и висш полски офицер, приел двойната игра на върха. Дали момичето е само наблюдател или е участник в секретна операция, за която дори не подозира? Мариана Кирова държи читателя в очакване до последния миг, за да го направи съпричастен на необичайни обрати.

„Тази опасна професия, журналистиката, може да открие пред търсещия човек много тайни, които обаче той не може да докаже. И тогава това, което не може да каже журналистика, го казва белетристиката. Истинската свобода е в литературата”, коментира пред „Академика” Мариана Кирова. Според нея няма по-интересни сюжети от тези, които измисля самият живот. Разказите на Мариана Кирова са на съвременна тематика или за близкото ни минало и в основата на всички са значими обществени събития.

Завършила е българска филология и журналистика, доктор е по българска литература. Автор е на повече от 700 коментари и интервюта в българската преса, от 15 години публикува анализи и изследвания във френското списание „Ревю периодик”.

Носител е на две първи награди за литература – на приза „Народни будители”, връчен от Съюза на свободните писатели, и на първа награда за криминален разказ на българската секция на АIEP – Международната асоциация на писателите криминалисти.

 

Премиерата на книгата „Операция „Актиния” ще се състои на 1 октомври, сряда, от 16,30 часа в Централния военен клуб. Представители на няколко творчески организации са заявили присъствие – Международната асоциация на писателите криминалисти, Съюзът на свободните писатели в България, Клубът на поетите-журналисти и др.

Домакини на събитието са Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” и Централният военен клуб.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.