Премахването на визите за турски граждани се случва под натиск

„Решението се взима под натиск, защото Турция търгува визите със задължението си да приема бежанци обратно на своя територия от Гърция. Няма анализ и за политическите последици от решението за визите. Не сме готови да приемем нова голяма вълна на икономическа миграция от Турция, да не говорим мнозината, които ще потърсят и политическо убежище, най-вече хората от кюрдски произход. Създаваме нова кризисна ситуация защото всяко прибързано решение и прецедент под натиск е заплаха за сигурността на европейските граждани“. Това каза евродепутатът Илияна Йотова по време на дебата в Европейския парламент по освобождаването на Турция от визовия режим за ЕС. Няма сериозни гаранции за достоверността на паспортите, за рисковете от фалшификация и търговия с лични документи – смята Йотова. Тя изрази съмнения и за готовността на турските служби да си сътрудничат с Европейските им колеги и за промяна на антитерористичните закони. „Комисията не може да ни убеди, че са изпълнени всичките 72 критерии за отмяна на визите. Недопустимо е да не попитате и националните парламенти“, заяви българският евродепутат.
Европейският съюз постави през март 72 изисквания пред турските власти за отпадане на визите. Досега Турция е изпълнила всички с изключение на 5 изисквания. Те включват действия в сферата на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, взаимодействието с Европол и промени в законодателството за борба с тероризма. Европейският парламент изрази ясна и единна позиция, че няма да подкрепи освобождаването от визи докато не бъдат убедени, че всички критерии са напълно изпълнени и се прилагат ефективно.
Европейската Комисия смята, че Турция демонстрира ангажираност и решимост и ще продължи да действа по освобождаването на турските граждани от визов режим. Ердоган, от своя страна, се надява това да се случи до октомври тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.