Преливащи язовири и наводнения в Югоизточна България

Заради проливните дъждове има частични наводнения и преливащи язовири в областите Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Затворен е ГКПП „Капитан Андреево”, тъй като е под вода. На пътното платно там водата е около половин метър. Поради това ГКПП „Капитан Андреево“ е затворен и се е образувала около 8-километрова колона от изчакващи товарни автомобили.
Препоръчва се обходен маршрут през град Харманли – град Елхово – ГКПП „Лесово“.
Заради продължаващите валежи критично е положението в три общини – Димитровград, Любимец и Симеоновград, съобщи “Фокус”. Засега няма информация за скъсани язовирни стени, но проливният дъжд, който продължи през цялата нощ, вдига критично нивата на реките и на много места те излязоха от коритата си, като заляха пътища.
Непрекъснато се наблюдава нивото на река Марица.
Още снощи река Мартинка излезе от коритото си и заля пътя Димитровград -Симеоновград в района на село Злато поле, който бе затворен. Участъкът продължава да е под вода.
В Симеоновградско р. Съзлийка е излязла от коритото си и е заляла пътя между селата Свирково, Дряново и Тенево. В с. Калугерово река Мусачевска също е заляла няколко стопански постройки и приземни етажи.
Край Любимец река Белишка заля няколко селскостопански постройки. От кметството не изключват през следващите часове доста пътища в общината да бъдат затворени.
Валежите в Сливенско и Ямболско продължават трето денонощие. По-сериозна е обстановката на територията на Ямболска област, където край Елхово нивото на река Тунджа продължава да се покачва. Нивото на Тунджа край Елхово вече е почти 3.70 м, при критични 4 метра. До Ямбол реката също е повишила нивото си и сега вече е 4.36 м, като критичните стойности тук са 6 метра Продължава и източването на язовирите по горното течение на Тунджа. Частични наводнения има и в някои села на община Тунджа, където дерета и местни реки са излезли от коритата. Жители на близките села се оплакват, че дворовете и мазетата им са под вода. Заради заплахата от преливане на Тунджа в Елхово е свикан Кризисния щаб.
В Сливен продължават да постъпват сигнали за наводнени имоти и земеделски земи вследствие валежите, съобщи за Радио „Фокус” – Сливен инж. Снежана Кънева, началник на Кризисната дирекция в Сливен. Продължават да постъпват сигнали от Крушаре, Жельо войвода и Тополчане, както и от други населени места. Екипите продължават да работят по отводняване на терените.
Частични наводнения има в Бургаско. Затворен е пътят Поморие-Ахелой, тъй като има залети участъци. Колите се отклоняват през Каблешково и село Каменар. Силният вятър затвори пристанище Бургас. Няма пострадали и щети
Екипи на гражданска защита и на пожарната следят непрекъснато ситуацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.