Преговорите за помощта за Гърция започват на 24 юли

Преговорите за третата спасителна програма за Гърция започват утре в Атина и се очаква да приключат към 20 август.

Въпросът за гръцкия дълг ще бъде поставен и ще се решава впоследствие, след като Атина изпълни първите реални реформи, заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Правейки равносметка на водените досега преговори с Гърция, Юнкер изтъква, че на тях “е било предотвратено най-лошото” — излизане на Гърция от еврозоната.

От месеци насам повтарях на премиера Алексис Ципрас, че въпросът за гръцкия дълг ще бъде поставен на масата и след това незабавно ще бъде решен, след първите реални реформи, казва Юнкер. Запитан колко време ще отнеме постигането на споразумение за Гърция, председателят на Еврокомисията отговаря, че “ако Гърция направи това, което е договорено, и дългът намален, нейният проблем в следващите три години няма да бъде поставян“.

Гърция няма никакво основание да се чувства унизена, тъй като Комисията направи всичко, за да облекчи положението й, казва още Юнкер.

В коментарна статия за ситуацията в Гърция германският в. “Зюддойче цайтунг” се пита колко е готов за реформи Алексис Ципрас – един политик, който не вярва в това, което трябва да приложи. Според немското издание гръцкият премиер пристъпва единствено към онези реформи, които е принуден да изпълни. Тъй като Ципрас вярва в различна политика от тази, която в момента упражнява, предсрочните избори са неизбежни, прогнозира медията.

“Зюддойче цайтунг” обяснява, че от втория пакет от реформи, гласуван снощи от гръцкия парламент, са отсъствали мерките, касаещи някои данъчни регулации за фермерите, а също и мерки, ограничаващи ранното пенсиониране. Брюксел не е искал тези мерки да бъдат гласувани веднага, допълва изданието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.