Преговорите по трансатлантическото споразумение са в застой

Преговорите за Споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ (TTIP) са в сериозен застой, като в някои сфери двете страни имат „несъвместими“ различия. Това сочат изтекли поверителни документи от преговорите, оповестени от „Гардиън“ и цитирани от БНР. Основният конфликт е свързан с искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда.

От средата на 2013 година бизнес и политическият елит на САЩ и ЕС опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери. Поредният кръг разговори за споразумението за свободна търговия се състоя миналата седмица в Ню Йорк.

greenpeace-logoДнес неправителствената организация „Грийнпийс“ ще публикува 248 страници поверителни документи от проектоспоразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Според „Грийнпийс Холандия“, която е получила документите, текстовете представляват около две трети от целия договор, който е бил съставен до откриването на 13-ия кръг преговори в началото на април, и покриват 13 глави от споразумението, пише Le Parisien, цитиран от „Фокус“.

„Тези документи потвърждават това, което твърдим отдавна – договорът ще постави интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решения в ущърб на природата и общественото здраве“, заяви директорът на европейския отдел на организацията Йорго Рис.

С публикуването на документите организацията се надява, че ще сложи началото на „информирани дебати“ по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.