Преговори между Северна и Южна Корея на фона на нарастващото напрежение

До ескалиралото напрежение се стигна, след като Северна Корея обстрелва южнокорейска база близо до границата, заради високоговорители, които излъчват антикомунистически послания. Южна Корея призова Севера да се извини за оръжейните си провокации и за залагането на мини, които раниха южнокорейски войници. Иначе продължават с пропагандата по високоговорители. Северна Корея заплаши с военни действия, ако Южна Корея не спре излъчването на пропагандни послания през границата.

По-рано днес южнокорейският президент Пак Кън Хе призова Северна Корея да се извини за въоръжените си провокации, включително и за залагането на пехотни мини, които раниха двама южнокорейски войници миналата седмица при експлозията.

Сеул от своя страна също отговори с артилерийски обстрел.

Впоследствие севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди армията да бъде приведена в пълна бойна готовност. Северна Корея е насочила 10 десантни катера-амфибии със специални войски на борда към морската граница с южната й съседка.

Южна Корея пък разглежда възможността за разполагане на своя територия на американски стратегически бомбардировач Б-52 и подводница с атомно оръжие на борда.

Междувременно медии в Сеул коментираха, че Пхенян се готви за военна провокация.

Над 50 севернокорейски подводници са изчезнали от радарите на Южна Корея и САЩ днес, което представлява 70% от целия подводен флот на КНДР. Според средствата за масова комуникация нивото на активност е 10 пъти над обичайното и това създава „безпрецедентно сериозна ситуация”. Военните в Южна Корея се притесняват, че подводниците могат да пресекат морската граница между двете страни и да нанесат удари по южнокорейски кораби или да стоварят командоси на южнокорейска територия.

Според медиите в Северна Корея 1 милион младежи са подали молби за повторно постъпване на военна служба „обзети от патриотична треска”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.