Ал. Симов евродепутат за 15 минути

Слухове поставиха за малко журналистът Александър Симов в Европарламента. Медията OFFNews съобщи, че Александър Симов измества четвъртия в листата на БСП Петър Курумбашев благодарение на преференциалния вот и влиза в Европарламента, съобщи . Медията допълва, че тъй като данните от ЦИК се бавят, сътрудници от БСП броят преференциите една по една паралелно. Тяхното проучване показва, че над 27 000 преференции са дадени за Симов.
Не мога да кажа дали е вярно, чувам подобни неща, но още не смея да се зарадвам, каза журналистът, който е под номер 8 в листата на Коалиция за България.

По-късно днес Мая Манолова заяви пред БНТ, че Александър Симов със сигурност не влиза като депутат в Европейския парламент, измествайки Петър Курумбашев чрез преференциалния вот. Тя каза, че Симов е събрал 5 000 гласа, което е 1,5 % от необходимите 5 – напълно недостатъчно, за да бъде избран като депутат чрез преференция.

Мая Манолова коментира, че Симов няма как да измести Курумбашев в преференциалния вот, тъй като е събрал около 2%, което не е достатъчно за влизане в Европарламента. Журналистът пък писа на профила си във Фейсбук: “Бях евродепутат за 15 минути. Хареса ми. Сега съм си пак журналист. Още повече ми харесва”.

Тази информация (за Симов) не е вярна, отсече по БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Курумбашев вече подаде оставка от Народното събрание считайки, че е на избираемо място за ЕП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.