Предвижда се и Шенгенска гранична охрана

Ако някоя страна от Шенгенската зона не пази добре външните й граници, освен временното възстановяване на контрола по границите й, занапред ще може на нейна територия да бъде разположена европейска гранична охрана. Това предвижда законодателният пакет за управление на Шенгенското пространство, който беше одобрен на проведения вчера в Люксембург Съвет на министрите на правосъдието.

Съветът прие нов механизъм за оценка на функционирането на Шенген и поправка в настоящия Кодекс на шенгенските граници. Промените внасят общи правила за временното възстановяване на проверките по вътрешните граници на Шенген при извънредни обстоятелства.

Според новия механизъм за оценка експертите на ЕС ще могат да правят обявени и неочаквани проверки на място, за да се уверят, че правилата за функционирането на Шенгенската зона се спазват правилно.

Пакетът от реформи за работата на Шенгенското пространство имат за цел да повишат ефективността от свободното движение и да регламентират контрола по границите на страните-членки, коментира държавната китайска информационна агенция Синхуа.

Министрите на правосъдието на държавите от ЕС са обсъдили и идеята за Европейска прокуратура, която да пази финансовите интереси на общността и злоупотребите със средства от евробюджета. БНР цитира вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която съобщава, че предложението на Европейската комисия за създаване на подобна служба е получило първоначална подкрепа от всички страни от Евросъюза.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.