Предстои среща Йотингер – Стойнев заради „Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

ЕК е обезпокоена за съвместимостта на направените в България поправки със законодателството на ЕС, каза Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в интервю за „Фокус“. Тя допълни, че заради тази тревога комисарят Йотингер е изпратил писмо на министър Драгомир Стойнев с настояване за разяснения. Сабине Бергер обобщи, че от една страна, отговорът от България не вдъхва в Европейската комисия вярата за по нататъшно отпадане и не приемане на въпросните поправки. От друга страна, министър Стойнев е декларирал желанието си България да спазва европейското право.
Бергер информира, че в тази връзка комисарят Йотингер ще се срещне с министър Стойнев през следващата седмица и въпросът ще бъде засегнат. Говорителят каза, че ако поправките трябва да влязат в сила като приети от българското Народно събрание, в Европейската комисия ще имат сериозни притеснения по съвместимостта им с правото на ЕС. Говорителката на комисаря Йотингер бе категорична, че в този случай на ЕК ще се наложи да предприеме необходимите законови стъпки.
Днес Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода “Южен поток”. Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ.
Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента – ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.
Не е ясно обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.
“Южен поток” беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.