Предлагат ВСС да се раздели на две камари

Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две камари – прокурорско-следователска и съдийска. Това е едно от предложенията, залегнало в промените в Закона за съдебната власт. Според едно проучване на Отворено общество от 2006 г. става ясно, че от 90-те години насам вече сме опитали всичко, каза правосъдният министър Зинаида Златанова преди организираната от Съюза на съдиите в България конференция на тема „Необходимите изменения в Закона за съдебната власт за реформиране на модела на администриране на съдебната власт“.
Златанова подчерта, че системата трябва да е направена така, че да работи независимо от хората, предаде репортер на БГНЕС.

Златанова каза това, базирайки се на европейския си опит, като добави, че ако се разчита само на волята на един или двама души да крепят една система, няма да се получи. “Това с политическата воля вече го гледахме и нищо не се получи”, заяви правосъдният министър в отговор на въпрос за идеята за двукамарен ВСС преди срещата със Съюза на съдиите, на която се обсъждат предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

На дискусията съдиите говориха за това дали ВСС да е постоянно действащ, например. Съдебната система е много динамична, навсякъде не спира да се коментира, винаги има недоволни, каза Златанова. Според нея прагматизмът е най-добрият подход. На срещата Златанова отбеляза, че идеята за разделянето на две камари може да се обсъди и по-широко.

Правосъдната министърка допълни, че проектът за актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа ще бъде представен първо във ВСС и след това ще бъде публикуван, след което ще бъде и обсъждан.

Според Златанова основният въпрос е как да се повиши доверието на обществото в системата. “Въпросът на въпросите е как повишаваме доверието на обществото”, каза тя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.