Предлагат “оценка за поведение” да се върне в гимназиите

Оценка „поведение” да влиза в механизма за балообразуване при кандидатстване в гимназия.

Това предлагат от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според профсъюза това ще доведе до подобряване на системата и дисциплината в клас.

“Образованието има два равностойни стълба – обучение и възпитание. За съжаление възпитанието беше забравено поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система”, се казва в позицията на синдиката.

Ако идеята за оценка „поведение” бъде приета, хулиганите ще се разделят с 4 точки от успеха си при кандидатстване в гимназия. Сега в балообразуването участват оценките от български език и математика, като максималният резултат е 36. Нова наредба на Министерството на образованието предвижда  средният успех от дипломата за завършен 7-ми клас също да влиза в балообразуването.

„Ако балът сега е с 36 точки, той ще стане 40 точки, а тези 40 точки ще бъдат бонуса за добра дисциплина”, обясни Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. „Учениците и техните родители ще са заинтересовани да не им се налагат наказания и по този начин да имат този бонус от 4 точки”, коментира още той.

От профсъюза одобряват промяната, но настояват и за нов статут на преподавателите които следят за реда по време на кандидат-гимназиалните изпити. Според синдиката в деня на изпитите квесторите трябва да имат статут на държавни експерти. По този начин възнаграждението и пътните разходи на квесторите ще се поемат от просветното ведомство. Синдикатите настояват още МОН да гарантира, че няма да летят доноси срещу учители и директори, участвали в изпитната кампания. Идеята е да не се допускат обвинения без доказателства срещу учителите

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.