Предлагат на украинските депутати да отидат за месец на война

Във Върховната рада на Украйна е внесен законопроект, който предвижда всички депутати да “изпълнят своя граждански дълг”, т. е. да бъдат мобилизирани и изпратени за месец в зоната на така наречената антитерористична операция, където на практика се водят активни военни действия.

Проектозаконът е озаглавен «За призоваването на народните депутати на Украйна на сбор на запасняците” и е внесен от трима депутати от парламентарната група «Суверенна европейска Украйна». Регистриран е в деловодството на Върховната рада под №4192.

От информация на сайта на парламента в Киев става ясно, че в проекта се предлага да се организира резервистки (запасняшки) сбор на депутатите за периода 21 юли – 21 август 2014 година; да се осигури на призованите депутати оръжие и боеприпаси в съответствие с техните военни звания и длъжности, както и да се гарантира възможност за незабавно връщане във Върховната рада, ако се наложи провеждането на извънредна нейна сесия. Освен това се предвижда депутатите да осигурят за своя сметка необходимите им униформи и средства за индивидуална защита.

УНИАН цитира двама от вносителите на проекта, пребивавали нееднократно в зоната на антитерористичната операция -Еремеев и Москаленко, според които всеки депутат, който иска да е наистина народен представител, трябва да изпълни своя граждански дълг и да се намира на предната линия заедно със защитниците на Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.