Предлагаме Кристалина Георгиева за поста на Катрин Аштън

ЕК потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел българският премиер Пламен Орешарски е предложил сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева за един от най-високите постове в ЕК – върховен представител за външните работи. Дали тази номинация ще бъде одобрена ще стане ясно в края на следващия месец.

Всъщност на този Европейски съвет правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС не успяха да се споразумеят за два от ключовите поста в европейските институции – председател на Европейския съвет и върховен представител за външните работи, предаде БНТ. Другият обсъждан кандидат за позицията е италианската министърка на външните работи Федерика Могерини. Консултациите и преговорите между различните държави ще продължат през следващите месец и половина, а решение ще бъде взето на извънреден съвет на 30 август.

Вчерашните консултации между участниците в Европейския съвет продължиха само четири часа. Преди това изненадващо премиерът Пламен Орешарски отиде на среща с бъдещия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в хотела, където се провеждаше среща на лидерите от ЕНП.
Според дипломати несъгласието на някои страни с кандидатурата на Федерика Могерини е довело до липсата на резултат на съвета снощи. Кореспондентът на БНТ коментира, че точно заради това кандидатурата на Кристалина Георгиева се очертава като все по-вероятна, защото се харесва от повечето държави.

“За да стигнем до споразумение за имената за такива важни постове, често има нужда от много време. Осем пъти съм участвал в съставянето на правителства и трябва да ви кажа, че това не става за една вечер. Всъщност, в поканата ми към лидерите не се споменава думата “решение”. Днешните дискусии бяха ползотворни и съм сигурен, че на 30 август ще стигнем до решение”, коментира вчера председателят на ЕС Херман ван Ромпой.

Като реална възможност за следващ председател на Европейския съвет се разглежда датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид.

Европейските лидери се договориха и до края на месеца да бъде решено дали и какви по-строги санкции да бъдат наложени на Русия заради поддържане на напрежението около Украйна.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Дано не изберат тая американска подлога за еврокомисар!Тя освен че е подлога е и некадърник!

Leave a Reply

Your email address will not be published.