Преди вота парламентът събра кворум от 169 депутати

Народното събрание започна днешното си пленарно заседание със 169 депутати от всички парламентарни групи. Така отпадна първото неизвестно за днешния ден – дали в парламента ще има кворум, за да се проведат планираните като т. 3 от дневния ред дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

В началото на заседанието депутатите отхвърлиха предложение на ГЕРБ вотът на недоверие към правителството да бъде разглеждан като първа точка от дневния ред. „За” предложението гласуваха 87 народни представители, „против” – 109, двама се въздържаха.

Дебатите по вота трябваше да се проведат преди изборите. На извънредното заседание, свикано от председателя на парламента Михаил Миков обаче се отзоваха твърде малко депутати и така то дори не бе открито.

Днес депутатите дойдоха на работните си места в познатата им от миналото лято обстановка на протести около сградата на Народната събрание и съответните засилени – а в днешния ден хиперсилни – мерки за сигурност с участието на сили на жандармерията. Протестът с искане на оставка на правителството “възкръсна” още снощи, а днес продължава с нова сила и искания за незабавно разпускане на парламента, оставка на кабинета и нови предсрочни парламентарни избори. Както и преди, протестът се организира най-вече чрез социалните мрежи в интернет.

Преди днешното заседание имаше изявление на ПГ на Атака, от което стана ясно, че групата ще продължи да подкрепя правителството, както и че ще поиска касиране на проведените на 25 май евроизбори. Волен Сидеров не присъства на брифинга, както и на започналото пленарно заседание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.