(Пред)последно: Ще има актуализация на бюджета на НЗОК

„Вярвам, че ще има актуализация на бюджета. Важно е да се осигури финансов ресурс, за да на останат в края на годината болниците без него”. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв здравният министър д-р Таня Андреева. Тя бе категорична, че в момента има финансов ресурс Здравната касата да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. По думите на министъра, има забавяне по заплащанията на надлимитната дейност, но това не означава, че тя няма да бъда заплатена.

Министър Андреева уточни, че искането за актуализацията на бюджета на НЗОК е във връзка с притесненията на касата, че към края на годината ще се оформи дефицит и в тази ситуация – на смяна на правителство, може да няма кой да актуализира бюджета през есента. Както вече съобщихме, премиерът Пламен Орешарски е на мнение, че няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Това е позицията и на някои депутати от Коалиция за България, докато опозицията в лицето на ГЕРБ настоява за спешна актуализация.

Днес Надзорният съвет на Здравната каса се събира извънредно, за да търси решение на липсата на достатъчно пари. Миналият петък от Министерския съвет не приеха предложението за актуализация на бюджета на касата с 328 млн. лв., поради липсата на финансова обосновка.

Министър Андреева съобщи в студиото на Нова тв, че е освободен Съветът на директорите в системата на санаториумите. Това е станало след проверки, които показали сериозни нарушения. По думите на Таня Андреева директорът е уличен в схема за източване на Здравната каса.

„Ако трябва някой да поеме отговорност, аз съм готова да го направя, стига да се успокои системата”, заяви здравният министър. Според нея за една година не може да се направи всичко.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.