Правото на референдум не трябва да бъде погазвано за пореден път

Дамско двувластие на върха в анкетата "Политик на годината"

В навечерието на Деня на Конституцията сме свидетели на недопустими атаки от страна на управляващите срещу конституционното право на гражданите да решават пряко въпроси на държавното управление. При положение, че е напълно ясно, че през настоящата година ще бъде проведен национален референдум по няколко въпроса, един от които е задължителното гласуване, депутатите се опитват да изпреварят събитията. С решение на Правната комисия от вчера, 14 април, те дадоха зелена улица за окончателното приемане на законопроект за задължителното гласуване, така че въпросът да бъде предрешен и да бъде отнето правото на суверена да се произнесе по него.

Несъмнено е, че при съществуващите правила за субсидиране на политическите партии, това е също така едно самообслужващо партийните интереси решение – то ще умножи партийните субсидии по по-големия брой на задължените да гласуват. Освен това не се предвиждат промени в изборното законодателство, които да осигуряват възможност задължените да гласуват да не изберат никого от предложените кандидати и партии. Това компрометира правото и свободата на избор, по които една демокрация се отличава от един авторитарен режим.

Друга нагла атака срещу правото на референдум е допускането, засега на думи от Председателя на Народното събрание, че националният референдум по подписката на Инициативен комитет с председател Слави Трифонов може да бъде насрочен преди президентските избори.

Това би било тежък удар върху върховенството на закона в България. Точно законът, променен неотдавна от същите депутати, гласи, че референдумът и изборите следва да сe проведат в един и същи ден. Създаването на нови правила в този момент може да цели единствено осуетяване валидността на предстоящия референдум, като се попречи на достигането на нужната избирателна активност. Тогава въпросите на референдума (между които въпросът за намаляване на партийните субсидии и броя на депутатите) ще отидат за окончателно решаване от депутатите, както се случи с референдума за електронния вот. Оказва се, че в България депутатите стоят над суверена, който им е делегирал власт.

Като се има предвид, че гореописаните атаки срещу правото на пряко участие се предприемат във време, в което България председателства Съвета на Европа – организацията-стожер на демокрацията в Европа, към ситуацията се добавя и елемент на абсурдност. Съветът на Европа (Венецианската комисия към него) е издал препоръки за свободни и честни референдуми, с които България отказва да съобрази законодателството си, както и управленските си практики.

Абсурдно е да председателстваш организация, чиито препоръки не следваш.

От Инициатива „Участие, не участ“ за промяна на правилата за референдуми в България призоваваме народните представители да не се опитват да решават въпроса за задължителното гласуване вместо гражданите, а да оставят това на предстоящия национален референдум. Същият следва да бъде проведен заедно с изборите съгласно закона.

Призоваваме Народното събрание да премахне законодателните бариери пред упражняване правото на референдум и да съобрази правилата за пряко участие с изискванията на Съвета на Европа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.