Православната църква изхвърля майка с четири деца на улицата

Утре малкият Владислав, син на Мария Бошнакова и свещеник Цанко Бошнаков, има рожден ден – става на 12 годинки. Но вместо да отбележи тържествено хубавия празник, Мария Бошнакова рано сутринта, заедно с четирите си непълнолетни деца, ще бъде принудена да напусне жилището си чрез съдия-изпълнител, изпратен от Българската православна църква, съобщава news.bg.

Жилището принадлежи на храм ,,Св.Успение Богородично” в Казанлък и се е ползвало от семейството под наем чрез подписан договор с църквата от името на съпруга Цанко Бошнаков.

През 2011 година ненадейно свещеник Бошнаков напуска своето семейство и в добавка решава да го изгони от жилището като едностранно прекратява договора с митрополията за ползването на жилището.

Малко след това свещеникът е издигнат за председател на храма и завежда дело срещу семейството си за освобождаването на имота. Майката губи всички дела в съда и така се стига до тази изцяло противоречаща с християнските ценности ситуация – Мария Бошнакова трябва да напусне жилището си, заедно с децата си, изгонена от собствения си съпруг, който действа от името на Православната църква.

За самотната майка се застъпиха студенти от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, които изпратиха историята й до редакцията на news.bg.
Приятелите на Мария отбелязват, че „Децата й само могат да служат за пример, не само на своите връстници, но и на далеч по-големите си сънародници.”

18-годишната Александра е пианистка, носител на редица международни и национални отличия, изнасяла е множество концерти в страната и в чужбина.

По-малкият й брат Николай е на 14 години и е ученик в Природоматематическата гимназия в Казанлък. Заедно с рожденика – брат си Владислав, са автори на редица прекрасни разкази, които с тяхно участие са екранизирани.

Най-малката – Елисавета, е само на 8 години, но въпреки това свири на пиано и е една от най-големите надежди на популярния местен клуб „Светлини сред сенките”.

„И четирите деца притежават ярки дарби в много области на науката и изкуството, познати са в града като скромни и талантливи деца. Имат отлични оценки в училище.”, допълват ентусиастите, заели се да им помогнат.

Гонителите, бащата свещеник Цанко Бошнаков и Българската православна църква, не са предвидили никаква алтернатива за настаняването на майката и децата, както и за съхраняването на имуществото им, алармират приятелите на Мария.

Тя неведнъж се е обръщала за съдействие към община Казанлък, но не е срещнала разбиране и в тази институция. И така утре в 9:30 сутринта, семейството ще бъде изгонено от дома си и изхвърлено на улицата.

„Бездействието на общината е абсурдно, но по-голямо недоумение буди фактът, че зад цялата позорна акция стоят представители на Българската православна църква”, се казва още в писмото.

Приятелите на семейство Бошнакови призовават Негово Светейшество Патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион да обърнат внимание на „нехристиянските действия на своите служители и да помогнат на това нуждаещо се семейство”.

„Надяваме се българското общество да не позволи Мария и децата й да останат на улицата и активно да ги подкрепи”, завършва писмото.
Източник: news.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.