Правната комисия в НС отхвърли предложението на президента за референдум

Президентът очаква през янари парламентът да въведе електронното дистанционно гласуване

Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на национален референдум по изборни въпроси едновременно с изборите за европейски парламент през месец май. В дебатите и гласуването участваха 15 от общо 20-те членове на комисията, оглавявана от Четин Казак от ДПС. Предложението на държавния глава за организиране и провеждане на национален референдум получи 6 гласа „за”, 8 „против” и един „въздържал се”.

Председателят на правната комисия Четин Казак коментира днешното решение с думите, че в крайна сметка дали ще бъде допуснато да се проведе искания от президента референдум зависи от Народното събрание. По думите на Четин Казак, относно въпрос номер 1 от трите въпроса, дефинирани от президента за евентуален референдум, и в момента има регламентирани случаи на мажоритарен избор. Според депутата от ДПС поставения от президента номер 2 за задължителното гласуване е недопустим, защото се касае за основно конституционно право, за въпрос номер 3 – за електронното гласуване – има решение на Конституционния съд. До този момент нито един софтуерен специалист не може да се подпише, че при така нар. дистанционно електронно гласуване могат да се дадат гаранции за тайната на вота, изтъкна Четин Казак.

На днешното заседание на Правната комисия от администрацията на президента присъстваха Петя Тянкова, Румяна Коларова и Наталия Киселова.

Румяна Коларова коментира, че целта на президента с искането му за референдум е да се обърне към гражданите и да даде възможност суверенът да се изкаже по тези въпроси.

„Подобно допитване би повишило доверието в институциите. Ключов елемент в искането е едновременното провеждане на референдум и европейските избори. Ще спести пари, усилия, ще мотивира гражданите да мислят. Възможно е да се проведе разяснителна кампания за референдума. В други европейски държави има практика за съчетаване на национален референдум с европейски избори”, заяви Румяна Коларова, цитирана от “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.