Правителството разпредели 1 милиард за саниране

ГЕРБ манипулирала данните за санирането

С две свои решения вчера правителството разпредели около 2.2 милиарда лева от излишъка. 1 милиард ще получи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Още 1 милиард и 177 милиона лева отиват в Министерството на енергетиката. С тях ще бъде платено поръчаното оборудване за АЕЦ “Белене”.

По прогнозни данни на финансовото министерство бюджетният излишък в края на октомври бе 3.4 милиарда лева. Според закона за бюджета за 2016 г. държавата може да си позволи дефицит до 1.8 милиарда лева, тоест и след днешните плащания остава “резерв” от около 3 милиарда лева.

С отпуснатия милиард “безплатно” ще бъдат санирани блокове със 147 761 апартамента, в които живеят 340 705 души, аргументират се от МРРБ. Парите са предвидени за покриване на заемите, които осигури Българската банка за развитие (ББР) за плащане по програмата, която се изпълнява с държавна гаранция. Според данните на МРРБ досега са сключени 2019 договора, по които ще се обновят тези жилища – с обща РЗП от близо 11.4 млн. кв. м. Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите по дейностите са за около 983 млн. лв.

С решението на правителството в оставка ще се разплатят блоковете, за които са подписани договори, и за които вече има напреднала фаза на подготовка с финансови разчети в рамките на 1 млрд. лв. Плащанията ще се извършват и догодина, когато ще продължи санирането на одобрените сгради.

Това означава, че милиардът е почти изчерпан. По тази причина преди седмица регионалният министър Лиляна Павлова препоръча на кметовете да не подписват нови договори и да се въздържат от обявяване на нови търгове за още жилищни сгради. Тогава тя се аргументира с това, че следващите управляващи ще решат дали да продължат програмата, да гласуват още пари и съответно да се сключват нови договори. Във все още неприетия бюджет за 2017 г. отиващото си правителство е записало “под черта” 1 милиард лева за санирането. И вчера министър Павлова заяви от името на колегите си в кабинета, че те са убедени в ползата от програмата.

601.61 милиона евро, или около 1.177 милиарда лева, бяха преведени на министерството на енергетиката. От ведомството парите ще отидат към Националната електрическа компания (НЕК), за да може тя да изчисти дълга си към руската “Атомстройекспорт” по делото “Белене”. През есента депутатите гласуваха държавата да отпусне безлихвен кредит на НЕК, с който тя да погаси борча си за поръчаното, но неплатено оборудване за втората атомна централа.

Парите обаче няма да попаднат директно в сметките на НЕК. Причината е, че министерството все още очаква одобрение от ЕК, преди да отпусне безлихвения заем за електрическата компания. Брюксел трябва да даде съгласието си за това и да излезе с позиция, че не става дума за държавна помощ.

Във вторник говорител на ЕК заяви, че решението за отпускане на държавен заем е в компетенциите на българското правителство, но не уточни има ли проблем с нерегламентираната държавна помощ и кога ще има официално решение на Брюксел. Ако НЕК успее да плати цялата сума от около 600 млн. евро на руснаците, Москва ще опрости лихвите по делото в размер на около 24 млн. евро.

От НЕК се очаква да върне сумата на министерството на енергетиката в срок от седем години. При гласуването на закона преди повече от месец обаче не стана ясно точно какво предвижда погасителният план и дали затъналата в дългове компания ще може да си го позволи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.