Правителството предвижда в Бюджет-2014 ръст от 1,8%

По-малък дефицит и икономически растеж от 1,8 на сто са ясните цели на бюджета за 2014 г. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов във Враца, където участва в работата на двудневното съвещание на правителството с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП.

Министър Чобанов представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство. Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции.

Преди дни – на 26 септември – министър Чобанов прогнозира тройно по-висок ръст на икономиката през 2014 г. спрямо настоящата. На форум, организиран от Ройтерс, финансовият министър каза, че през следващата година българската икономика ще нарасне с до 2% в резултат на политиките на правителството за постигане на растеж и заетост. Очакваният икономически ръст за 2013 г. е около 0,6%, става ясно от думите на Петър Чобанов. Според финансовия министър основен проблем за ниския ръст продължава да е ниското ниво на инвестиции в страната.

Чобанов уточни още, че за следващата година ще се стремим към бюджетен дефицит под 1,8-2% от БВП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.