Правителството предлага Бокова за генерален секретар на ООН

Бокова трета след третото изслушване за шеф на ООН

Правителството на Пламен Орешарски е издигнало кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи „Фокус”. Предложението е направено от Кристиян Вигенин като министър на външните работи.
Решението на Министерски съвет все още не е обявено публично.
В момента Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат.
Генералният секретар е най-високопоставеното в администрацията на ООН длъжностно лице. Настоящият генерален секретар е Бан Ки Мун от Южна Корея и неговия втори мандат ще изтече на 31 декември 2015 година. Въпреки, че няма ограничения в устава на ООН за броя на мандатите, досега никой генерален секретар не е избиран за повече от два мандата.
Генералният секретар се избира и се назначава от Общото събрание на ООН по препоръка на Съвета за сигурност на ООН за мандат от 5 години.
Поради това, че кандидатът бива номиниран по препоръка на Съвета за сигурност, всяка една от петте държавни постоянни членки на Съвета за сигурност може да наложи вето върху номинацията на даден кандидат. Също така, с течение на времето възникват някои условия и правила за избора на генерален секретар: кандидатите подлежат на ротация на регионален (континентален) принцип и не могат да са граждани на някоя от страните членки на Съвета за сигурност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.