Правителството оцеля с гласовете на 114 депутати от КБ, ДПС и “Атака”

И при петия вот на недоверия правителството на премиера Пламен Орешарски оцеля, подкрепено от

114 депутати от парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС и “Атака”.

В залата бяха регистрирани 168 народни представители, но в гласуването участваха 224 депутати.

Искането на ГЕРБ за вот на недоверие заради провала във фискалната политика бе подкрепено от 109 народни представители.

“Въздържал се” гласува един депутат от Коалиция за България.

Заседанието на Народното събрание започна навреме с кворум от 168 народни представители. Веднага след началото му Цвета Караянчева от ГЕРБ прочете декларация от името на партията, в която настоя за незабавната оставка на правителството и нови предсрочни парламентарни избори.

“Държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа”, изтъкна ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й, в основата на това е корупцията, която за пореден път избуява при управлението на БСП и ДПС.

„Категоричната оценка за управлението беше дадена на изборите за Европейски парламент. Кабинетът се опитва да прикрие мащаба на катастрофата, в която оставя държавата. Управляващите партии ударно назначават свои кадри във важни постове. В последните дни нелегитимното 42 Народно събрание избра партийно ръководство в Сметната палата. Незабавно освободете народа от вредното си присъствие. Подайте незабавно оставка. България няма време за губене”, добави Цвета Караянчева.

Малко по-късно, в изказване от парламентарната трибуна лидерът на “Атака” Волен Сидеров повтори казаното от него малко по-рано пред медиите, че САЩ се готвят да разположат в България ядрени ракети, които в момента са базирани в Холандия.

Сидеров обвини ГЕРБ и БСП, че се договарят да управляват заедно и ги нарече мушмороци и чучулиги сладкопойни.

В пленарната зала е почти цялото правителство заедно с премиера Орешарски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.