Правителството одобри проекта си за актуализация на бюджета

На заседанието си днес правителството е одобрило собствения си проект за актуализация на бюджета за 2014 г. Новина съобщи служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, който отбеляза, че днес е имало и заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но не и защо кабинетът е отказал да се съобрази с категоричната позиция “против” на синдикалните и работодателските организации, представени в НСРТ.
Н абрифинга след заседанието на Министерски съвет служебният министър на финансите Румен Порожанов изтъкна, че проектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета за 2014 г. е бил разгледан “доста подробно” на оперативно заседание на правителството, след което са били проведени различни срещи – както с водещи икономисти и финансисти, така и с представители на партиите ГЕРБ, Реформаторски блок и „България без цензура”.
Порожанов отчете, че „БСП лява България” са отказали такава среща, като заявили своите обструкции относно правото на служебно правителство да внася такъв закон, а ДПС е поискал срещата да бъде отложена за след изборите.
По думите на Порожанов една от причините за необходимостта от актуализация на бюджета за тази година са надценени приходи – около 2 милиарда лева в рамките на консолидираната фискална програма.
Както е известно, в проекта за актуализация на бюджета се предвижда увеличаване на бюджетния дефицит до 4% от БВП (3 млрд лева), както и емитирането на нов дълг в размер на 4,5 млрд. лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.