Правителството не номинира еврокомисар и пак отчете успехи

И на днешното си редовно заседание правителството в оставка не номинира български еврокомисар, но пък отново бяха отчетени многобройни успехи. При това, по думите на премиера Орешарски постигнати в “една тежка година в новата българска история, сигурно не най-тежката, преживявал съм и по-тежки управленски периоди, но най-нестабилната”.

Въпреки това кабинетът успя да свърши преобладаваща част от поетите задължения, изтъкна Пламен Орешарски и изброи подобрения до месец май “в много голяма степен” бизнес-климат, увеличените външни инвестиции с 5%, реализирането на емисията ценни книжа за увеличаване на външния дълг при изключително ниски лихви.

Изпълнението на държавния бюджет към този момент е в рамките на нормалното, има рискове за неизпълнение на приходната част, които са около 500 млн. лв, но има и буфери в разходната част, а фискалният резерв е достатъчно голям, каза още Орешарски и препоръча на служебното правителство да внимава с разходите.

Премиерът Орешарски обяви липсата на номинация за еврокомисар с липсата на политическо съгласие.

„На този етап ще подкрепим санкциите на Европейския съюз срещу Русия”, обяви Орешарски в отговор на въпрос дали Министерски съвет има позиция по предлаганите от ЕС нови санкции срещи Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.