Правителството на Орешарски оцеля и след третия вот на недоверие

Правителството на министър-председателя Пламен Орешарски оцеля и след третия вот на недоверие, внесен от парламентарната група на ГЕРБ за несправяне в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред.

“За” вота на недоверие гласуваха  всички присъстващи в залата 93 народни представители от ГЕРБ. “Против” бяха 116 депутати от левицата и ДПС, а осемте присъстващи депутати от “Атака” гласуваха “въздържал се”. В пленарната зала присъстваха общо  217 народни представители.

След гласуването депутатите от ГЕРБ вдигнаха от място листове формат А-4 с надпис “Оставка” и започнаха да скандират същото.

Премиерът Орешарски и част от министрите присъстваха в пленарната зала – също както и при дебатите по вота.

„Иска ми се да вярвам, че общата цел е подобряване на системите за сигурност. Уверявам инициаторите на вота и тези, които го подкрепиха, че системите за сигурност са изключително важни. Внимателно се запознахме с аргументите. Повечето от тях бяха като че ли самокритика към предходни мандати, без да твърдя че и в момента системите действат перфектно”, заяви от пленарната трибуна премиерът Пламен Орешарски след гласуването.

Дебатите по вота се проведоха по време на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник и продължиха почти 5 часа, като през по-голямата част пленарната зала бе полупразна.

Съгласно правилника за работата на парламента, гласуването по вот на недоверие срещу правителството се провежда най-рано 24 часа след края на дебатите по вота.

Още в деня на внасянето на вота в деловодството на Народното събрание представители на ПГ на Коалиция за България, ДПС и “Атака” обявиха, че няма да го подкрепят

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.