Правителството на Орешарски одобри пакет от социални мерки

На първото си редовно заседание правителството на Пламен Орешарски одобри пакет от социални мерки за 2013 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи.

Предвидено е увеличаване на размера на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година от 150 лв. на 250 лв. Самата помощ ще се отпуска на семействата, които отговарят на условията за социално подпомагане и ще достигне до семействата на 45 хил. деца.

Енергийните помощи ще се увеличат с 11.29%, а границата на доходите, под която домакинствата ще имат право да получават подпомагане, се вдига с 15 лв. Прагът за помощи за отопление се определя според броя лица в едно домакинство и варира между четири и пет пъти от гарантирания минимален доход, който е 65 лв. на месец. Това означава, че за енергийни помощи се класират семейства с доходи под 400 лв. на месец, но конкретната сума е различна, ако в домакинствата има възрастни, хора с намалена трудоспособност, ученици, или лица с увреждания.

Третата мярка е решението на правителството при второто четене на законопроекта за бюджета на ДОО, внесен от народни представители, да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 г., а не от 1 октомври, на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. от 240 лв. на 310 лв.

Изпълнението на тези социални мерки ще струва на държавата 26.9 млн. лв., като средствата ще се осигурят през съкращаване на разходи в бюджета на осигурителната система и на социалното министерство.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.