Правителството на Исландия се отказа от плановете за членство в ЕС

Правителството на  Исландия е подкрепило предложението на министъра на външните работи Гунар Браги Свенсон окончателно да се откаже от плановете за присъединяване към Европейския съюз, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на информация на Исландската държавна тв- и радио компания, според която повечето от членовете на управляващата коалиция се одобрили в петък вечерта инициативата на външния министър. Било е прието и решение отказ от провеждането на референдум с питане трябвали държавата да продължава преговорите за членството на Исландия в ЕС.

„През 2009 г. тогавашният министър на външните работи предложи да бъде подадено официално заявление за приемането на Исландия в ЕС и товабеше направено. Напълно закономерно е, че аз внесох предложение да се оттегли това заявление”, – казал Свенсон пред исландски журналисти.

Това решение не е изненадващо, тъй като преговорите за членството на Исландия в ЕС бяха замразени преди повече от година. Дошлото на власт през април 2013 г. десноцентристко правителство открито заяви, че не поддържа плановете за присъединяване към ЕС, които се опитваха да реализират техните предшественици – социалисти. През септември 2013 година МВнР на Исландия разпусна 10-те преговорни групи, консултативния комитет и официалната преговорна делегация, която действаше през последните 4 години.

Преди дни на правителството в Рейкявик бе представен 800-страничен доклад на Института за икономически изследвания, в който се оценява сегашното състояние на Евросъюза и потенциалните последствия от присъединяването на Исландия. Експертите твърдят, че в момента евроинтеграцията е неизгодна за страната и може да нанесе силен удар върху риболовния отрасъл и фермерските стопанства.

Според изследване на общественото мнение над 60% от 320-хилядното население на Исландия е против присъединяването към ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.