Правителството емитира ценни книжа на стойност 900 млн. лв

Правителството ще емитира ударно дълг още в първия месец на 2014 г. Само за януари на вътрешния пазар ще бъдат пласирани държавни ценни книжа на обща стойност 900 млн. лв.
Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа, пише в. "Сега".
Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите.
По тази схема в началото на миналия февруари кабинетът на Бойко Борисов взе извънредно 800 млн. лв. заем, припомня изданието и добавя, че тогава опозицията остро разкритикува това решение, което в крайна сметка накара Симеон Дянков да подаде оставка.
Според календара на Министерството на финансите (МФ) през януари ще има четири търга на държавни ценни книжа (ДЦК).
На два от тях ще се пласират ДЦК с номинална стойност от по 400 млн. лв. На другите два търга ще се предложат книжа за по 50 млн. лв. Наред с големия обем впечатление прави и избраната от МФ тактика да емитира краткосрочни книжа, чийто падеж ще настъпи в рамките на 2014 г. Двата големи търга през януари са за 6- и 9-месечни книжа.
Според официалните мотиви на МФ поемането на краткосрочен дълг ще се прилага приоритетно през първите три месеца на годината, за да се подкрепят постъпленията в хазната.
Източник: В. "Сега"    

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.